HÜSEYİN ALPTEKİN
Sanatçı

Hacettepe Üniversitesi'nde felsefe öğrenimi gören Hüseyin Bahri Alptekin, daha sonra Paris-I Sorbonne'da Sanat Felsefesi üzerine Yüksek Lisans çalışmasını tamamladı. Paris Sipa-Press'te çalıştı.

Ankara Bilkent ve İstanbul Bilgi üniversitelerinde de görev yapan Alptekin, İstanbul’da gerçekleştirilen Habitat II-City Summit’te Sergi ve Kültürel Aktiviteler Yönetmenliğinde bulundu. Tasarım, mimarlık, felsefe, müzik, magazin, yemek gibi konularda yazılar yazdı. İlk sanatçı kollektiflerinden ve misafir sanatçı programlarından birini yönetti, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli sergiler düzenledi. Birçok ülkede başka sanatçılarla ortak projelere imza attı.

Yurtdışında birçok sergi ve sempozyuma da katılan Alptekin’in çalışmalarından bazıları Avrupa'daki müzeler tarafından alındı. Finlandiya, İsveç, Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Avustralya, Hindistan gibi ülkelerden davet alarak buralarda çalıştı. İstanbul, Sao Paulo, Tiran, Montenegro, Iasi, Manifesta Avrupa (San Sebastian), Sevilla bienalleriyle, Avusturya, Almanya ve İtalya'da gerçekleştirilen Balkan sergileriyle Avrupa ve ABD'de önemli sergilere katıldı. Avrupa'da Çağdaş Sanatın Özendirilmesi dalında bir UNESCO Ödülü aldı.

Sanatçı, şu anda Venedik Bienali'nden hemen sonra 2007 Haziran’ında "Küresel Şehirler" adı altında Londra Tate Modern'da gerçekleştirilecek bir sergiyle Moğolistan'da gerçekleştireceği bir proje üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Yaşamını İstanbul, Sao Paulo, Rio de Janeiro ve Avrupa'da sürdüren Alptekin, 52. Venedik Bienali'nde yapacağı işin önemli bir bölümünü Finlandiya'da üretti.

 
 
VASIF KORTUN
Küratör

Proje4L-İstanbul Güncel Sanat Müzesi (2001-2003) ve Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi’nin kurucu yönetmeni olan Vasıf Kortun, 1992 yılında gerçekleştirilen 3. İstanbul Bienali’nin baş küratör ve yönetmenliğinin ardından 1994-1997 yıllarında ABD’de bulunan Center for Curatorial Studies Museum’un kurucu yönetmenliğini yaptı.

Birçok kitap, dergi ve sergi kataloğunda yazıları ve söyleşileri yayımlanan Kortun’un Erden Kosova ile birlikte yazdığı Jahresring 51: Szene Türkei: Abseits aber Tor adlı kitabı 2004 yılında yayınlandı. Aralarında 5. Gwangju Bienali (2004) ve 50. Venedik Bienali’nin (2003) de bulunduğu birçok sergide jüri üyeliği yapan Vasıf Kortun, 2005 yılında Charles Esche ile birlikte 9. Uluslararası İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü üstlendi.

2006 yılında Center for Curatorial Studies tarafından dokuzuncu kez verilen “Küratörlükte Mükemmellik Ödülü"ne layık görüldü.

Eindhoven van Abbemuseum’un koleksiyon danışmanlığını da üstlenen Vasıf Kortun ayrıca Varşova’da bulunan New Museum of Modern Art’ta Koleksiyon Danışma Kurulunda görev yapmaktadır.